HBWEB • BLOG • HBWEB • BLOG • HBWEB • BLOG • HBWEB
www.pcnetsol.com
www.hbweb.hu
HBWEB CÍMLAP » 
BLOG CÍMLAP » 

BLOG.HBWEB.HU
2011. május 4. 

Támadás a Fogason

   2011. április 28-án este megtörtént az, ami évek óta a levegőben volt már, Damoklész kardjaként csüngött a Budapesti Fogaskerekű Vasút járművezetői és tisztes utasai feje felett. 
   Előszó: Több, mint tíz éve konstans probléma, hogy a BKV jó szándékú kerékpárszállítás szolgáltatásával egyes alakok durván visszaélnek. Adott ugyanis, hogy napszaktól függetlenül a Budapesti Fogaskerekű Vasút (60-as villamos) valamennyi járatán az utasok fejenként, további viteldíj ellenében egy kerékpárt szállíthatnak.

Egyet.
   A kerékpárokat a vezérlőkocsi második (völgyoldali) peronján és a hátsó, kiürített térben helyezhetik el.
Csak ott és legfeljebb nyolcat.
Csak ott és legfeljebb nyolcat.

   Ennek technikai okai vannak, valamint a közlekedési hatóság így engedélyezte. Elsősorban baleset, vagy utasmentés esetén van jelentősége a kerékpárok darabszámának, ezért engedélyeztek csak nyolcat. A gyakorlatban, jó idő esetén ez a kapacitás nem elég, a BKV dolgozói és hétvégén a rendészek a rugalmas megoldás felé hajlanak, nem fújnak fájrontot a kilencedik kerékpárnál sem. Ellenben arra ügyelnek, hogy a vezérlőkocsi első peronján és a motorkocsiba ne szálljanak, az utasok biztonságos mozgását ne akadályozzák, a trehányul egymásnak támasztott kerékpárok az utasokra, főleg az idősekre és a gyermekekre ne dőljenek rá, a vastagon sáros bringák az utasok ruháját ne piszkítsák be.
   Egyszerű ez, mint az egyszer egy: kerékpárosoké a vezérlőkocsi vége és völgyoldali peronja, a gyalogos utasoké a többi. Ez a rend és kész.

Vagy mégsem?

   A tiszta levegőben tekerésre vágyó lakosságon kívül már a kilencvenes évek második felében megjelent egy durva, deviáns réteg, az un. "downhillesek". Lényegük, hogy speciálisan kialakított bringájukkal 30-60 km/h sebességgel lezúduljanak a hegyoldalról, tönkretéve ezzel az erdei sétautakat – és ezt a mániájukat reggeltől estig űzzék. A hatás növelése céljából hangadó részük estére tetemes mennyiségű alkoholt önt a szervezetébe (lehet, hogy kábítószerrel és kábítják magukat), valamint ennek hatására kivetkőznek emberi mivoltukból.
   Pofátlan módon, az utasokat elriasztva elfoglalják a számukra tiltott zónát, az őket megregulázni kívánó közlekedési dolgozók kérésére, utasítására fittyet hánynak. Némelyikük felettébb bátran rá is gyújt a vonaton, hisz az individumát senki meg nem csonkíthatja.

   A kora tavasztól késő őszig tartó mindennapos küzdelemben az évek során a BKV dolgozói elfásultak, javarészük már – érthető módon – nem kíván konfrontálódni velük, hisz kenyéradójuk, a BKV is gyakorlatilag magára hagyta őket. 
   Igaz, az utóbbi esztendőkben néha hétvégi napokon Városmajor végállomáson posztol biztonsági szolgálat, de ezt a kerékpárosok deviáns kisebbsége hamar megtanulta kijátszani. A bejáratnál az ellenőr is csak azt vizsgálja, hogy rendelkezik-e a delikvens jeggyel, vagy bérlettel, de azt, hogy a célgépe részére kezeli-e a jegyet, vagy sem, már nem ellenőrzik. Saját fülemmel hallottam nem egyszer, hogy a rendet felügyelő célszemély maga ajánlja beszállási helyszínként a Szent János Kórház megállóhelyet a potyázni vágyók számára, jófejségből. Szép kis rend...



A kép illusztráció, nem az ominózus támadás alkalmával készült!
Ellenben jól látszik, hogy a „sportember-utánzatok” nem óvják a járművek épségét, tisztaságát.
   Előszó vége, térjünk vissza 2011. április 28-ra! 18:21-kor garázdaságból fakadó forgalmi akadály bénította meg a Fogaskerekű Vasút üzemét. A Városmajorból 18:20-kor induló járatra Szent János Kórház megállóhelyen további kerékpárok már nem fértek fel. De lássuk, hogy az említett Fogas vezetője mit élt át:

   „2011.04.28-án 18:21-kor a Szent János Kórház megállóban több kerékpáros is volt. Az ajtókat egyedi üzemben használtam és mikor megláttam, hogy több kerékpáros az első ajtóhoz megy, záró impulzust adtam, hogy ne lehessen kinyitni az első ajtót. Ezt nehezményezte egy kerékpáros, aki az oldalsó vezetőablaknál kérte, hogy nyissam ki az első ajtót. Közöltem vele, hogy bicajjal a második ajtót vehetik igénybe. Ekkor viszont már követelni kezdte, hogy nyissam ki, közben a csicska, köcsög, faszszopó jelzőket használta. Eközben az utasteret megtekintve meggyőződtem, hogy valóban tele van a kerékpárszállító szakasz. 
   A további nézeteltérések elkerülése végett végül is az első ajtót is kinyitottam. Azonban a problémázó kerékpáros nem szállt be, hanem folyamatosan hangosan káromkodott, szidott és kérdően mondta, hogy "könyörögnöm kell te köcsög, hogy ki nyisd az ajtót?" Ekkor az fülkeajtót kinyitottam és megkérdeztem, hogy mi a problémája még? Tovább káromkodott, majd felszólítottam, hogy fogja vissza magát. Erre ledobta a kerékpárját a földre és káromkodva, erősen agresszív módon belépett a vezetőfülkébe (!!!) és a kezével olyan mozdulatokat tett, amire én reflexszerűen önvédelmezően magam elé tettem a kezem. Végül is a kezünk csak összeért, de ennél komolyabb testi agresszió nem történt. 
   Valószínű, hogy csak rám akart rémiszteni, fenyegetni. Határozottan felszólítottam, hogy hagyja el a vezetőfülkét. Tovább káromkodva, de kilépett a vezetőfülkéből. Azonnal magamra zártam a vezetőfülke ajtót és a diszpécsertől rendőri intézkedést kértem, mivel számítani lehetett rá, hogy újból megtámad. 3-4 perc várakozás után az illető kiszállt a vonatból. A völgymenetben közlekedő vonatot Orgonásban kívánták visszafordítani, de annak vezetője telefonon szólt, hogy a támadóm beszállt hozzá (a támadó downhilles közben feltolta kerékpárját Orgonásig, hátha ott több szerencsével jár).
   A diszpécser elrendelte, hogy az a vonat is jöjjön le a János kórházhoz, hogy a garázda egyén ne tudjon meglógni. A közben kiérkező helyszínelő tiszt szépen megkérte, hogy maradjon itt a rendőrség kiérkezéség. Ennek ő eleget tett. A kiérkező rendőrök előállították és a XII. kerületi kapitányságra vitték.”

   Itt tartunk az Úr 2011. esztendejében...
   Mi lehet a megoldás erre az áldatlan állapotra? A kerékpáros utazást megtiltani nem lehet, nem is fogalmazódhat meg célként. Üdvös lenne, ha a kerékpáros társadalom kivetné magából a deviáns alakokat, de ez is csak hiú ábránd. 
   A BKV járatain az utasok biztonságos utazásának megteremtése a BKV feladata, kötelessége. A BKV mit is tehet?
   Tavasztól őszig minden napra kiterjesztheti a Fogas rendjének fokozott védelmét. Feltéve, ha megüti ez a probléma egyáltalán az ingerküszöbét. Mindenképp fokozni kellene az utazási jogosultság ellenőrzését. Ez utóbbi – tapasztalat –, részben meg is oldaná a zsúfoltság problémáját, hisz a renitens réteg alanyi jogának érzi a Fogas közlekedését és az ezer sebből vérző vállalat további menetdíj-bevételhez jutna, amely jó esetben a Fogaskerekű Vasút fejlesztésére, teljeskörű felújítására is fordítódhatna...



E-mail
Közreműködésed és megtisztelő figyelmed köszönöm!
HBweb.hu | balint.cyberhungary.net
Az oldalt Hajtó Bálint készítette
© 2011 • HBweb.hu || balint.cyberhungary.net || PCNetsol.com